Kilian Jornet eta Sylvia Nordskar nagusi 23. mailako Zegama-Aizkorri lasterketan - Lasterketak.eus Kilian Jornet eta Sylvia Nordskar nagusi 23. mailako Zegama-Aizkorri lasterketan - Lasterketak.eus

Kilian Jornet eta Sylvia Nordskar nagusi 23. mailako Zegama-Aizkorri lasterketan

Jornetek lasterketarekin idilioan jarraitzen du bere hamaikagarren txapela irabaziz 3h38.07ko denborarekin eta 2022etik duen probaren errekorra behatz puntekin ikutuz.

Norvegiako Nordskarrek bere lehen garaipena lortu du 4:29:12 denborarekin.

Malen Osa izan da aurtengo edizioko atleta errebelazioa, eta bigarren postu bikaina lortu du bere debut bikoitzean, proban eta distantzian: “Ez dut sinesten oraindik”.

2024ko maiatzaren 26a.- Askok esaten zuten zortea galduta zegoela eta Kilian Jornet lehian zegoela, indartsu eta sentsazio onekin, kronikak ia lasterketa baino lehen idazten has zitezkeela. Iragarpenek irabazletzat jotzen zuten Zegama-Aizkorriko gizon errekorra, eta zalantzek, agian, errekorra adierazten zuten. Lortuko du ala ez du lortuko? Bada, bakoitzetik bat. Kilian Jornetek hamaikagarren garaipena lortu zuen bere etxeko lorategia balitz bezala mugitzen den lasterketa honetan, eta errekor erritmoan tarte luze batez korritu zuen arren, azkenean minutu eta erdi pasatxora geratu zen: 3h38.07 (lasterketaren historiako bigarren denborarik onena) eta atletaren palmares historikoari beste garaipen bat gehitu behar zaio. Eta Jornetek 23 edizioetako hamaikagarren garaipena nagusitasunez lortzen bazuen, emakumezkoetan Sylvia Nordskar norvegiarrak (4h29.12) bere lehen garaipena lortu zuen maratoi batean, bere hitzetan, “energia ikaragarria, paregabea, kutsatzen eta garraiatzen zaituena”. Magia horrek Malen Osa bertako korrikalaria ere goratu zuen, 21 urterekin historia egin baitu maratoian eta distantzian lortutako debutean bigarren postua eskuratuz: “Ez dut sinesten oraindik”.

Iaz Zegama-Aizkorrik 500 atletak eguraldi txarra bazuten, euria, haizea eta lokatza nonahi, 2024 honek baldintza bikainak eskaini ditu korrika egiteko: tenperatura ona, hodei-mantua gailurretan eta gailurreria eta haizerik gabea. Eszenatokia ezin hobea zen eta ordurako jarrita zegoen Kilian Jornetek ez espekulatzea erabaki zuen: gasa ireki zuen lehen metrotik eta horrela iritsi zen helmugara: ibilbidearen zati handi batean errekorrekoa izan zen erritmoa markatuz eta une batzuetan atzera begiratuz, ez dago ondo bere itzala bilatuz edo, besterik gabe, aurten ere lasterketa honetako giza korridore santu eta keinu horiek marraztu zituen publikoa agurtuz. Kilian bere lasterketa egiten ari zen eta bigarren sailkatua, Elhousine Elazzaoui marokoarra, ia hamar minutura iritsi zen (3h46.16).

“Hemen irabazi nuen lehen aldia 2007an izan zen. Gaur egun lasterketa internazionalagoa da korrikalarien mailan, baina bere esentziari eusten dio, antolatzen duen herriko jendearen lasterketa izaten jarraitzen du, eta hori gauza bakarra da “, azaldu zuen Jornetek. Indar handiz ondo sentitu zen une oro, baina urdailean eragozpen txiki batzuk izan zituen (” agian kontua baino gehiago hidratatu dut “), eta errekorraren bila joatea galarazi zioten:” Ondo ikusi dut neure burua, oso ondo entrenatu nintzen aurten, eta banekien sasoi onean nengoela. Azkar atera naiz eta gero ibilbidearen erdian puztu samartuta nengoela nabaritu dut. Ikusi dut ezin naizela errekorraren bila joan, baina oso pozik nago lasterketaz gozatu ahal izan dudalako. Ibilbide osoan zegoen giroa zoramena zen. Azkenean estutu egin dut aurkariak gertuago nituela uste nuelako. Asko gozatu dut “, azaldu du Norvegian bizi den kataluniarrak denboraldiko lehen lasterketa irabazi ostean.

“Oso egun ona izan da korrika egiteko”, baieztatu zuen Elhousine Elazzaouik, eta “bigarren postuarekin oso pozik” zegoela adierazi zuen. Aurten esperientzia handiagoa nabaritu dut eta pozik nago nire karrerarekin. Oso ondo sentitu naiz, baina Kilian harrapatzeko aukerarik gabe, oso indartsu baitzegoen “, azaldu zuen marokoarrak, 2023an sinatu zuen bigarren postua errepikatuz.

Hirugarren, eta “oso pozik”, Bart Przedwojewski Salomoneko atleta zegoen, hirugarren postuan, marokoarrarengandik segundo gutxira (3h46.54). “Oso pozik nago 2021etik nire lehen podiuma delako. Gaur ezinezkoa zen Kiliani irabaztea, onena dela erakutsi du “.

Nordskar estreinatuko da eta Malen Osak historia egingo du
Gizonezkoetan lasterketa Jorneten bakarrizketa izan bada ere, emakumezkoetan Sylvia Nordskar noeruga lider jarri da Atabarreratik (13.5 KM) eta jada ez du su-etenik eman. “Gaindituta nago, ametsa zen lasterketa handi honetan irabazi ahal izatea. Zegama oso lasterketa berezia da, energia ikaragarria du, paregabea, kutsatu eta garraiatzen zaituena. Azkarragoa izan naiz. Ez dut sinesten “, azaldu zuen.

Are zoriontsuago ageri zen Malen Osa Salomongo atleta, historia egin baitu bere debut bikoitzarekin: proban eta distantzian estreinatzen zen, eta bigarren postu bikaina sinatu du, 21 urterekin nazioartean proiekzio handieneko atletetako bat dela baieztatzen duena. Mendi hauetan jaioa, Oñatin, publikoak eta bertako jendeak babestuta egin du korrika Osak: “Ez nuen ezertarako espero, une oro gozatu dut, zaleak hamarreko bat izan dira. Pribilegiatua sentitzen naiz. Zirraragarria izan da, ibilbidean zehar nire izena eta hori entzun dut eta indar handia eman dit bigarren izateko. Nire lasterketa egitera irten naiz, kostatu egin zait buruz buruko korrikalariak harrapatzea, baina jada gailurrerian, nire erosotasun eremuan, pasatu ahal izan ditut.
Nire lehen podiuma da hemen eta nire familiari eta beti laguntzen didan jendeari eskaini nahi diot “.

Biel Saguesek eta Nuria Llansok irabazi dute XIII. Zegama-Aizkorri junior Traila
Maratoia atera eta gutxira, belaunaldi berrien txanda izan da, indarrak eta talentua neurtu baitituzte 10.4 kilometroko distantzia eta 1.016 metroko desnibel metatua duen Zegama-Aizkorri Junior Trail lasterketan. Garaipena Biel Saguesek eta Nuria Llanso Salomoneko atletak lortu dute. Saguesek 42:23an amaitu du ibilbidea eta Núriak 53:05ean. Gabriela Lasalle, Salomoneko atleta ere, bigarren izan da (53:17). Aizkorriko iparraldeko isurialdetik igotzen da ibilbidea bidezidor eta baso-pistetatik, ur-kanal txiki batera iritsi arte. Ubidearen ondoan tarte bat egin ondoren, Mandabideraino igotzen da eta kilometro batez maratoiarekin bat egiten du. Jaitsierako azken zatia maratoiaren jaitsierarekin bat dator erabat.