Oihana Kortazar eta Aritz Egea nagusitu dira Gamiz-Fikako Burdin Hesiko Lasterketan - Lasterketak.eus Oihana Kortazar eta Aritz Egea nagusitu dira Gamiz-Fikako Burdin Hesiko Lasterketan - Lasterketak.eus

Oihana Kortazar eta Aritz Egea nagusitu dira Gamiz-Fikako Burdin Hesiko Lasterketan

Zirimiriak ez zituen atzera bota izena eman zutenak, 948 atera ziren, ezta proba eta jai-eguna jarraitu zuen jende ugaria ere.

Faboritoek euren izaeraren arrazoiak erakutsi zituzten Gamiz Fikako Burdin Hesiko muinoetan zehar egindako 37 kilometroetan. Lainoak, zirimiriak eta lokatzak lagundu zieten atletei hankak 1.750 metroko desnibelarekin kargatzen dituen ibilbidean. 248 parte hartzailek hartu zuten irteera 37 kilometroko trailean; 405ek 13 kilometroko trailean; eta 295ek 16 kilometroko ibilaldian. Arrakasta izugarria, 2023an parte-hartzaileen kopurua % 50etik gora gainditzen duten baldintza zailak gorabehera.

Ultra-traileko Espainiako txapeldun bikoitza, ingeniari elektronikoa, unibertsitateko irakaslea eta ikertzailea, Aritz Egea izan zen Fika gaineko helmugara lehen aldiz iritsi zena, hiru ordu ere eman gabe. Egeak 2:58.27ko denbora egin zuen, kilometro bakoitzeko 4.49ko erritmoan. Podiumean, Raul Criado WMRA 2021 Munduko Kopako garailea izan zen, 3:03:11ko denbora egin zuena; eta, hirugarren, Walter Becerra Graf Sestao taldeko venezuelarra, 3:05:22koa, kilometro bakoitzeko 5 minutu egin zituena.
Zaid Ait Malek ultramaratoniarra, Skyrunner Munduko Txapelketako lehiakidea eta Costa Ricako 250 kilometroko Volcano UltraMarathon lasterketako irabazlea, ere buru izan zen, 3:09:25ekin.

Emakumezkoen kategorian, Oihana Kortazar, Espainiako Trail Running 2023ko txapelduna eta Innsbruckeko Munduko Txapelketako zazpigarrena, buruan helmugaratu zen 3:33:10 denborarekin, kilometro bakoitzeko 05:45 minutura batez beste; Buff Epic Trail Sky Marathon edo Trail Valle de Tenako irabazlea, Oihana Azkorbeitia, bigarren postura iritsi zen, 4:00.12 denborarekin; eta Maria Arin, brontzezko domina lortu zuen 4:41.00 denborarekin.

13 kilometroko trailean Mikel Rodriguez (1:04.30), Ekain Salazar (1:04.51) eta Ibai Perez (1:06.16) igo ziren podiumera. Emakumeen tiradera Ainara Urrutiak (1:12.35), Sara Gutierrezek (1:16.01) eta Maite Jaiok (1:25.15) irabazi zuten.

Jai-egunak aurrera jarraitzen du Gamiz Fikan. Eperlanda Kultur Elkarteak, ekitaldia antolatzen duen tokiko elkarteak, Barakaldoko Gurutzetako Ospitaleko ESIko pediatriako minbiziaren eta gaixotasunen arloa humanizatzeko erabiliko ditu bildutako funts guztiak.